Rubarth-kór (Fertőző májgyulladás)

Sok kárt okoz azokban a tenyészetekben, ahol a kutyák tartása és etetése nem megfelelő. Az egész világon előfordul. Felnőtt kutyák mintegy 80 %-ának a vérében Rubarth-féle vírusellenanyagok találhatók, ami azt bizonyítja, hogy nagy többségük tünetmentesen vészelte át a betegséget.

A kezdeti szakaszban a vírus a kutya székletével és nyálával, később vizelettel terjedhet. A beteg állat vizelete még több hónappal a felépülés után is fertőzhet. A kórt bármilyen korú kutya megkaphatja.

A Rubarth-kór különösen újszülött kutyákra veszélyes, olykor. A kölykök minden különösebb tünet nélkül, szinte egyik óráról a másikra hirtelen elpusztulhatnak. A fiatal vagy felnőtt beteg kutyákon a következő tüneteket észlelhetjük: magas láz, véres hasmenés, hányás. Ezek az ebek általában 24-72 órán belül ugyancsak kimúlnak.

A fertőző májgyulladásos kölykök állatorvosi kezelése indokolt, mert a belső vérzés miatt akárvérátömlesztésre lehet szükség.
Az enyhe lefolyású esetek kedvetlenséggel, lázzal járhatnak. A vírus a szem szaruhártyasejtjeiben hámkárosodást idézhet elő, ilyenkor a szaruhártya szürkéskékre elszíneződik 

A fertőző májgyulladás inkább a kölykök, mint az idősebb ebek betegsége. A két hónaposnál fiatalabb kutyák általában csak akkor kapják meg, ha anyjuk tejéből hiányzik a betegség elleni immunanyag, azaz a szukának sohasem volt fertőző májgyulladása, illetőleg vakcinás védőoltásban nem részesült. 

A Rubarth-kór gyógyítása bizonytalan és költséges, éppen ezért inkább a megelőzésre kell törekedni.