Szopornyica

A kutyák gyakori, sokszor halálos kimenetelű, fertőző betegsége. Vírus okozza, amely iránt minden fajtájú és korú kutya fogékony. Védőoltással oltott vagy a betegséget átvészelt szukák kölykei életük első 6 hetében ellenállóak a fertőzéssel szemben. A fertőződés kutyáról kutyára terjed. Az ember is átviheti egyik kennelből a másikba. A fertőzött állatok vizeletükkel ürítik a vírust. A fertőződés általában szájon át történik.

A betegséget elsősorban fiatal, védőoltásban még nem részesült kutyák kapják meg. Elsősorban a vérereket támadja meg.

A szopornyica általában magas lázzal (39,5- 40,5 °C) kezdődik, és aszerint, hogy milyen szervek betegszenek meg elsősorban, kiütéses, hurutos, idegrendszeri alakról beszélünk. Ezek önállóan is előfordulhatnak, de az is megtörténhet, hogy az állat a betegség ideje alatt átesik valamennyi változaton. A kiütéses formánál az állat viselkedése megváltozik, bágyadt, nem szívesen mozog, étvágya csökken, hány, ürüléke híg. Egy-két napon belül hasán és combjainak belső felületén vöröses foltok keletkeznek, amelyeken gennyes hólyagok alakulhatnak ki. Ez a szakasz egy-két napig tart, a kutya látszatra újra egészséges, élénk. 3-8 nap után újra belázasodik, Ez az úgynevezett hurutos változat, amelyet elsősorban szem- és orrfolyásos tünetek kísérnek, s ezekhez mandula- és torokgyulladás csatlakozik. Az állat köhög, orrából és szeméből ragadós, sárgásfehér váladék ürül, légzési nehézségei lehetnek, gyomor- és bélgyulladás, illetve tüdőgyulladás is kialakulhat. A felsorolt tünetek együttesen is jelentkezhetnek, vagy bármilyen sorrendben követhetik egymást.

Az idegrendszeri alaknál izgatottságot, izomgörcsöket, rángógörcsöket, bénulásokat  tapasztalhatunk. Ez a kórforma gyakran halállal végződik, de ha az állat megmarad, akkor is egész életén át viselheti a betegség utóhatásait (süketség, vakság, izomremegés, a hátulsó rész bénulása stb.). Az úgynevezett szopornyicás fogazat (sárgásbarnás elszíneződött fogak), izomsorvadás, gyomor- és bélhurut, a végtagok vagy az állkapocs remegése is mind-mind olyan jelenség, amely átvészelt szopornyicából maradt vissza.

A betegség elleni egyetlen védekezés a védőoltás. A szopornyicán átesett vagy rendszeresen oltott szukák az anyatejjel 10-12 hetes korukig védetté teszik kölykeiket, és ekkora alakul ki a kiskutyák immunrendszere is. Éppen ezért az első védőoltás ideális időpontja a 8-10 hetes kor. 
A védettség a második oltás után 3-5 nappal alakul ki, eddig az időpontig a gazda tartsa távol a kölyköt minden olyan kutyától, amelyik szopornyicavírust terjeszthet.