Veszettség

Valamennyi emlős háziállat és az ember is megkaphatja, de elsősorban kutyák és macskák, továbbá vadon élő húsevők: farkasok és rókák között gyakori. Indiában évente mintegy 10000 ember hal meg veszettségben. Dél-Amerikában a vérszívó denevérek terjesztik, Európában inkább a rókák, az USA-ban a mosómedvék terjesztik. Hazánkban is elsősorban a róka az elsődleges veszettséghordozó.

A betegség rendszerint halálos kimenetelű, nem gyógyítható, világszerte három gyógyult esetet tartanak számon.

A kórokozó az idegrendszerben szaporodik el, a tünetek megjelenése előtt az állatok nyálában is megtalálható, esetenként a tejjel is kiválasztódik. Rendszerint a fertőzött állat harapás útján terjeszti a fertőzést, ezáltal a nyálából a harapott sebbe továbbítja a vírust. Bejuthat a szervezetbe bármilyen bőrsérülésen, továbbá a pofa, az orr és a szem nyálkahártyáin keresztül is. Dél-Amerikában a barlangokban légutakon keresztül is fertőződtek barlangászok

A tünetek megjelenésekor az állat nyugtalan, bizonytalan, túl kedveskedő vagy túlságosan félénkké válik. Egyes állatok étvágya normális, vagy falánkká válnak. Előfordulhat, hogy a beteg ebek képzeletbeli tárgyak után kapkodnak, vagy, amikor kitágult pupillát észlelhetünk, olykor viszont a lázon kívül egyéb tünetek nem jelentkeznek. Egyik másik beteg állát nyalja, harapja vagy éppenséggel marcangolja a marás helyét.
A későbbiekben kutyák rendkívül nyugtalanok, agresszíven viselkednek. széttépnek minden útjukba kerülő tárgyat, megharapják társaikat és az embereket is. Az ugatásuk rekedtessé válik, a nyelési reflex gyengül, a víz is kifolyik a szájukból.
Késöbbiekben a bénulások átterjednek a törzs és az elülső, majd a hátulsó végtag izmaira, végül az eb teljesen mozdulatlanná válik és elpusztul.

Gyógyíthatatlan betegség, bejelentési kötelezettség alá tartozik. 

Magyarországon kötelező minden ebet 3-4 hónapos kor között veszettség ellen vakcinázni, félév múlva újraoltani majd évente ismételni.

Magyarorszgon ha oltatlan eb megharap valakit, akkor azt 5 vakcinás oltási sorozatba részesítenek. Nem kell részletezni, milyen megterhelő egy kisgyerek számára. Ez a procedúra megelőzhető a kutyáink rendszeres vakcinázásával.